FAQ

Varför uppdateras strategierna kvartalsvis i mars, juni, september och december?
Det har med bevisade säsongsmönster att göra. Dessa mönster orsakas av att fondförvaltare, genom något som på engelska kallas för window dressing, för att visa upp en bättre bild inför sina investerare säljer kursförlorare och behåller eller köper vinnare inför sina kvartalsrapporter.”

Varför investerar inte alla efter kvantitativa strategier om de nu är så bra?
Det har flera orsaker. En av de främsta anledningarna är att kvantitativa strategier kan underprestera, ibland rejält, mot jämförelseindex över kortare eller längre perioder. Då tryter tålamodet hos många investerare som helt enkelt ger upp strategin. Men eftersom historiken talar till kvantstrategiernas fördel är nyckeln till en framgångsrik investering tålamod, disciplin och att hålla ut även när det blåser snålt.”

Vad menas med likaviktad portfölj?
Det innebär att alla innehaven i en aktieportfölj är lika stora. Om du har exempelvis 10 olika aktier så är de värda 10% vardera av portföljens totala värde.

Flera av aktierna i min valda strategi går dåligt. Ska jag sälja?
Vinstra ger ingen finansiell rådgivning, så det är bara du som kan svara för vad du ska göra med din investering. Dock är det så att om du säljer så frångår du strategin. Att följa en kvantitativ strategi kräver en hel del tålamod och is i magen.

Varför hamnar ibland “dåliga” aktier på era listor?
Aktielistorna är inte rekommendationer för enskilda aktier/bolag utan det är strategin som sådan som är hela konceptet. Vissa aktier kommer att gå dåligt, andra kommer att gå bra. Kruxet är bara att det är omöjligt att veta i förväg vilka aktier som kommer att prestera bäst under en period.

Varför borde jag ha en likaviktad portfölj, istället för att bara låta de aktier som hänger kvar löpa på?
Det ger en ökad riskspridning eftersom ingen aktie får växa sig oproportionerligt stort i förhållande till totalvärdet på din portfölj. Dessutom gör du vinsthemtagningar i de bolag som går bra.

Vad menar ni med omallkoering/ombalansering?
Med omallokering menar vi att du gör förändringar i portföljen vid de kvartalsvisa uppdatering av aktielistorna. Väljer du att följa listorna till punkt och pricka säljer du de aktier som har halkat ut, köper de nya aktierna på listan och behåller de som är kvar från föregående period. Det här är också ett utmärkt tillfälle att se till att din portfölj är likaviktad. Det vill säga återställa den ursprungliga fördelningen så att alla innehav utgör lika stor andel av portföljen.

Jag vill inte göra omallkoeringar i portföljen varje kvartal. Kan jag uppdateras mina strategier mer sällan?
Ja, du bestämmer självklart själv hur ofta du vill göra ombalanseringar i vald strategi. Våra backtester visar att årliga omallokeringar också givit mycket bra resultat.

Jag vill inte köpa aktien A i en viss strategi, kan jag byta ut den mot en annan?
Vinstras strategier är inga köp- eller säljrekommendationer för enskilda bolag. De färdiga aktielistorna är endast information om vilka bolag som är bäst rankade just nu i varje strategi. Du kan självklart välja att sätta ihop din egen portfölj och använda listorna som inspiration. Eller om du hellre önskar kan aktielistorna följas rakt av. Viktigt är dock att du gör din egen analys innan eventuell investering.

Äger ni själva aktier i de strategier Vinstra erbjuder?
Vi, grundarna till Vinstra, följer själva flera av de kvantitativa strategier Vinstra erbjuder. Vi gör dock inga affärer, dvs. varken köper eller säljer aktier i strategierna, innan listorna har publicerats i appen.

Vilka fördelar finns med att följa flera av era strategier istället för bara en?
Det ger en ökad riskspridning i portföljen. Olika strategier tenderar att gå bra vid olika tidsperioder. Dessutom innebär fler värdepapper i portföljen att du minskar den bolagsspecifika risken.

Skall jag sälja alla 10 aktier i en viss strategi trots att en aktie jag ägde förra perioden nu är med i den nya perioden?
Nej, i många fall “hänger” en aktie kvar under flera perioder. Då behåller du den aktien och gör de andra förändringarna som den nya uppdateringen visar. Om du vill ha en likaviktad portfölj kan du dock behöva sälja av en del av ditt innehav eller köpa fler aktier för att bolaget ska utgöra 10% av portföljen.

Vad kostar det att prenumerera på Vinstra?
Det kostar 49:- i månaden. Tjänsten löper vidare som en tillsvidareprenumeration men du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.

Vad skiljer Vinstra från en vanlig fond?
En fond förvaltar kapital åt dig mot en procentuell avgift. Vinstra bedriver ingen värdepappershandel utan är endast en informationstjänst för kvantitativa aktiestrategier. Vinstra tar heller inte ut någon annan avgift än de 49:- i månaden tjänsten kostar.

Vad menar ni med att fondavgifter kan äta upp en del av avkastningen?
Om du har en fond med en hög avgift kommer du med tiden att ha betalat en massa pengar till fondförvaltaren. Ju större ditt kapital i fonden blir, desto mer pengar betalar du i avgift. Lägg till ränta på ränta-effekten så blir det snart stora summor. Det är pengar som du hade kunnat investera själv istället för att betala avgift. Eftersom Vinstra inte tar ut någon procentuell avgift på ditt kapital slipper du bekymra dig för sådant hos oss.

Jag vill avsluta mitt medlemskap, hur gör jag?
För iPhone: Gå till iCloud -> Prenumerationer -> Vinstra och välj avsluta prenumeration.
För Android: TBA

Jag vill testa Vinstra en period innan jag bestämmer mig. Kan jag testa det gratis?
Det går bra. Vinstra är gratis de 3 första månaderna så att du ska hinna se alla listor + minst en uppdatering. Sedan kan du bestämma dig i lugn och ro om du vill fortsätta. Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.

Vad kostar Vinstra?
Det är gratis i tre månader för alla och kostar därefter 49:- i månaden.

Vem har grundat Vinstra?
Tomas Eckegren Serholt och Henrik Willstedt. Du kan läsa mer om oss på “Om Vinstra”.

Jag var medlem innan men har bytt telefon, hur går jag tillbaka mitt medlemskap?
Svar: