Välkommen till Vinstra

- Vinstra är en app som hjälper dig med färdiga aktielistor för att slå index.

- Listorna bygger på kvantitativa investeringsstrategier anpassade för den svenska marknaden.

- Vi har inte hittat på strategierna själva utan använder oss av samma urvalsmetoder som några av de främsta investerarna genom tiderna. Strategier som är bevisade över tid och som historiskt slagit index.

- Det enda du behöver göra är att välja vilken eller vilka strategier du vill följa, logga in på appen en gång i kvartalet för att få en uppdaterad lista över vilka aktier som är bäst just nu enligt din valda strategi och köpa eller sälja aktierna på aktuell lista. Köpen görs inte genom oss utan hos din nätmäklare, tex Avanza eller Nordnet.

Vinstramodellen

Vill du slå index? Du är inte ensam, det vill förmodligen de flesta som investerar i aktier. Problemet är bara: det är svårt. Mängder av studier visar att de allra flesta investerare misslyckas med att slå index över tid. Och det är just orden över tid, som är det viktiga i sammanhanget. För det är över tid som de riktigt stora förmögenheterna skapas på börsen. Hemligheten stavas ränta på ränta-effekten, en kraft som Albert Einstein lär ha kallat världens åttonde underverk. Titta bara på följande exempel så förstår du vad han menar:

Sedan 1870 har Stockholmsbörsen har gett en genomsnittlig årsmedelavkastning (även kallat CAGR) på drygt 9%. Hade en förfader till dig investerat 100 kronor på börsen år 1870 och investeringen stått orörd ända till 31 december 2022 då du fick ut pengarna som ett arv hade de 100 kronorna, med 9% genomsnittlig årlig avkastning, växt till cirka 50 miljoner kronor. Vi förstår att ingen har en riktigt så lång tidshorisont, men det är ändå avkastningen över tid och ränta på ränta-effekten Vinstra vill hjälpa dig att uppnå.

Oavsett om du har ett mindre eller större kapital att investera, eller om du sparar 100, 1000 eller kanske 10 000 kronor i månaden, kan alla bygga en pengamaskin som kan förverkliga den där framtidsdrömmen. Kanske några extra semesterveckor om året, ett sommarhus, en dräglig pension eller varför inte ekonomiskt oberoende?

Investeringar för alla

Vi är övertygade om att bland Vinstras utvalda aktiestrategier finns det något som passar alla. Oavsett om du nybörjare på det här med aktier, är en stockpicker med några år på börsen eller en långsiktig indexkramare. Eller vad sägs om en strategi som har kallats världens bästa, en som har slagit index i över 200 år eller en som fokuserar på att du varje år får tillbaka rena pengar i form av utdelning från de bolagen du investerar i? Det här är några exempel på de strategier som vi erbjuder. Samtliga är beprövade, har fungerat historiskt och tagits fram av några av de bästa investerarna genom tiderna. Vi som har grundat Vinstra, Henrik Willstedt och Tomas Eckegren Serholt, investerar själva enligt dessa strategier.

Vinstra erbjuder i nuläget fyra kvantitativa aktiestrategier som alla har slagit index historiskt. Rejält. Kvantitativ investering innebär att urvalet av vilka aktier som ska köpas helt baseras på historisk data, finansiella nyckeltal och andra typer av parametrar. Helt utan att blanda in psykologiska faktorer eller traditionell bolagsanalys. För den riktigt trendkänslige skulle man närmast kunna likna det med “big data”. Vi låter alltså bara stora mängder analysdata styra vilka aktier som passar in i de olika strategierna.

Förutom att Vinstras utvalda strategier, alla har en historik av att slå index, finns det en rad andra fördelar med att investera efter våra färdiga aktielistor:

· Du behöver inte själv göra omfattande bolagsanalyser. Du investerar helt enkelt i de bolag som vald modell säger är bäst att investera i just nu. Således ska inte heller listorna ses som några köp- eller säljrekommendationer för enskilda aktier.

· Du behöver inte spekulera eller spå framtiden för enskilda bolags utveckling.

· Du behöver inte tajma marknaden. Du köper när börsen är het och dyr, liksom du köper när börsen är sval och billig.

· Du undviker många av de vanligaste psykologiska fällor som finns på börsen. Bland annat att bli för girig när börsen rusar och att få panik när börsen rasar.

· Du kan bygga din egen fond eller aktieportfölj och slipper betala dyra fondavgifter till en förvaltare, som bara i bästa fall slår index.

· Mer fritid. Vinstra tar fram färdiga aktielistor med förslag på vilka bolag du ska äga just nu. Det enda du själv behöver göra är att köpa aktierna hos din aktiemäklare och titta till Vinstra-appen för ombalansering, eller uppdatering, av portföljen efter uppdaterad lista var tredje månad.

Demokratiserar alfa

Åter till Einstein och ränta på ränta-effekten. Förutom att kalla effekten för världens åttonde underverk lär han också ha sagt: “Den som förstår ränta-på-ränta-effekten tjänar på den. Den som inte förstår, betalar för den”. Det är nämligen så att ränta på ränta-effekten kan slå åt båda håll. På samma sätt som effekten kan göra att en liten säck med pengar med tidens hjälp kan växa till en betydligt större pengapåse kan onödiga avgifter urlaka kraften.

Minns det där vi skrev om att åtta av tio investerare över tid misslyckas med att slå index. Det gäller också proffsen. Av alla fondförvaltare och professionella investerare lyckas alltså bara två av tio att kontinuerligt slå index. Risken är således stor att den där aktivt förvaltade fonden du placerat dina pensionspengar i inte är en av de två. Med tanke på att snittavgiften för en aktivt förvaltad Sverigefond är 1,03% (2019) är det mycket pengar du betalar för en produkt som inte gör jobbet. Där hade en indexfond till en mycket låg avgift, eller i vissa fall ingen avgift alls, varit ett bättre alternativ.

Och nu till exemplet där ränta på ränta-effekten arbetar emot dig då du betalar höga avgifter för sparprodukter. Om du hade investerat 100 000 kronor i en aktivt förvaltad fond med en årlig avgift på 1,03% och haft en genomsnittlig årsavkastning på 9,2% innan avgifter hade dina pengar efter 20 år växt till 472 633 kronor. Om du istället hade valt en indexfond med en avgift på 0,4% hade du haft 536 586 kronor. En skillnad på nästan 64 000 kronor som du har betalat i avgifter till en fondförvaltare. Du är med fondavgifter med och betalar för fondförvaltarens lyxbåt, hens glaskontor på Birger Jarlsgatan och hens Rolex Submariner. Vad fick du själv tillbaka för värde på dessa avgifter?

Idag har alla möjligheten att ta makten över sitt eget sparande utan att det behöver kosta skjortan i form av höga avgifter till storbanker och fondförvaltare. Det är med detta Vinstra vill hjälpa dig. Vi vill att alla ska få chansen att nå alfa (alltså överavkastning mot index). Vi vill att alla, inte bara fondförvaltarna, skall kunna bli rika på börsen. För om vi har nöjda kunder, då kommer ni stanna kvar.

Långsiktighet är nyckeln

Slutligen några ord på vägen som är viktiga att komma ihåg innan du börjar investera efter Vinstras aktiestrategier:

· Fortsätt månadsspara även när börsen kraschar och varje fiber i din kropp skriker sälj. Ett månadssparande är bland de bästa formerna av riskspridning du kan ha. Då köper du både när det är billigt och när det är dyrt på börsen. Historiskt har börsen återhämtat sig efter varje krasch och den långa trenden har alltid pekat uppåt.

. De aktiestrategier Vinstra erbjuder har fungerat historiskt och tagits fram av några av tidernas främsta investerare. Men bara för att något har fungerat historiskt är detta ingen garanti för framtiden. Gör därför alltid din egen analys innan eventuell investering efter Vinstras strategier. Det är dina pengar och du själv som bär ansvaret för köp- och säljbeslut.

. Med egen analys menar vi att du behöver tänka på vilka risker du är beredda att ta i ditt sparande. Det gäller bland annat fördelning och riskspridning mellan eventuell investering efter Vinstras strategier och ditt övriga sparande. Läs därför noga in dig på bakgrundsfakta kring vald strategi.

. Tänk också på att Vinstra inte är en tjänst för att ta fram vilka enskilda aktier som är mest köpvärda just nu. Inga aktier på våra listor ska ses som enskilda köp- eller säljrekommendationer. Det är helt enkelt en ögonblicksbild över vilka bolag som vid publiceringstillfället har bäst ranking enligt varje strategi.

· Långsiktighet är A och O när det gäller investeringar såväl efter Vinstras strategier som på börsen som helhet. Vi rekommenderar en tidshorisont om minst fem år när du investerar efter våra strategier. Ju längre, desto större sannolikhet för hög avkastning.

· Håll dig till din strategi. Det har funnits perioder, kortare och längre, då Vinstras strategier har underpresterat mot index. Även om historisk avkastning inte är en garanti för framtida framgångar är samtliga strategier utvalda för sin historia av att slå index över tid.

· Vi rekommenderar att du inte placerar hela ditt kapital efter våra strategier. En global indexfond är en bra grundplåt i varje portfölj för riskspridning mot tusentals bolag på flera olika marknader och regioner. Börja lite försiktigt och se hur det känns om du är ovan att handla med aktier.

· Se till att hålla nere dina transaktionskostnader. Ligg i rätt courtagenivå och jämför olika aktiemäklares priser med varandra för att hålla dina handelskostnader så låga som möjligt.

. Tänk på att vetenskapen kring backtester är komplex. Resultaten kan variera kraftigt beroende på vilket datum som använts för respektive nyckeltal. Vi har eftersträvat att göra dessa så exakta vi kan men reserverar oss för eventuella felaktigheter och påminner återigen om att historisk avkastning inte är några garantier för framtida avkastning.

· Investera aldrig pengar du inte har råd att förlora. Investeringar i aktier innebär alltid en risk och du kan förlora delar eller hela ditt investerade kapital.

· Vi repeterar #1 igen: Sluta. Aldrig. Månadsspara. Även när börsen kraschar och varje fiber i din kropp skriker sälj.

Välkommen till Vinstra och lycka till!

/Henrik Willstedt och Tomas Eckegren Serholt